Лукот, незаменлива состојка во бројни кујни, со векови се користи не само за збогатување на вкусот на јадењата, туку и во народната медицина за превенција на настинки и инфекции. Последниве години, научните истражувања потврдуваат дека лукот и додатоците на исхрана врз негова база можат значително да придонесат за целокупното здравје.
1. Настинка и инфекции на дишните патишта
Студиите покажуваат дека лукот може да го зајакне имунолошкиот систем и да го скрати траењето на симптомите на настинка. Го поттикнува создавањето на Т-и Б-лимфоцити, клучни во борбата против вируси и бактерии.
2. Висок крвен притисок
Додатоците со лук можат да помогнат во намалување на крвниот притисок и да го редуцираат ризикот од срцев и мозочен удар.
3. Алцхајмерова болест
Лукот може да го намали оксидативниот стрес и на тој начин да го намали ризикот од Алцхајмерова болест и други облици деменција.

4. Висок холестерол
Консумацијата на лук или суплементи може да го намали LDL холестеролот и да го подобри липидниот профил.
5. Долговечност
Истражувањата укажуваат дека луѓето кои редовно јадат лук живеат подолго, најверојатно поради зајакнување на имунитетот и подобра заштита на срцето.
6. Здравје на коските
Додатоците со лук можат да ја зголемат апсорпцијата на калциум и да ги намалат болките кај остеоартритис.

7. Труење со тешки метали
Сулфурните соединенија од лукот можат да го намалат нивото на олово во крвта и да ги ублажат симптомите на труење.
8. Рак
Лукот содржи антиканцерогени компоненти кои можат да го намалат ризикот од развој на тумори, особено рак на панкреасот.
9. Метаболички синдром и дијабетес
Помага во регулирање на гликозата во крвта, намалување на холестеролот и редуцирање на телесната тежина кај лица со дијабетес тип 2.

10. Синдром на полицистични јајници (PCOS)
Суплементацијата со лук може да помогне во контрола на симптомите и намалување на телесната маса кај жени со "PCOS".
11. Рани и инфекции
Лукот има силни антибактериски и антифунгални својства, делува против бактерии и габички како кандида.
Дали треба да се користи лук?
Додатоците со лук генерално се сметаат за безбедни, но во одредени ситуации може да го зголемат ризикот од крвавење. Особено е важно да се консултирате со лекар доколку веќе користите лекови за разредување на крвта или аспирин.










