Исхраната и животните навики можат да играат голема улога во намалувањето на ризикот од рак на дојка, особено ако постои семејна историја на болеста.
Онколошката диететичарка Никол Ендрус сподели практични совети засновани на истражување, истакнувајќи неколку намирници и навики кои можат да помогнат во спречувањето и намалувањето на ризикот од враќање на болеста.
Соја
Сојата често има лоша репутација поради фитоестрогените, но Ендрус објасни дека овие растителни соединенија не се исти како човечкиот естроген. Тофу, темпе, соино млеко и едамаме можат да бидат одличен избор.
Овошје и зеленчук
Ендрус препорачува до пет порции овошје и зеленчук дневно. Лиснатиот зеленчук, зеленчукот како брокула и карфиол и бобинките богати со антиоксиданти содржат хранливи материи кои помагаат во заштитата на клетките.
Полнозрнести житарки
Изборот на полнозрнести житарки како кафеав ориз, киноа, интегрален леб и тестенини може да помогне во регулирањето на шеќерот во крвта и да го поддржи здравјето на цревата. Исхраната богата со полнозрнести житарки е поврзана со помал ризик од рак во споредба со исхраната богата со рафинирани јаглехидрати и додадени шеќери.
Јаткасти плодови и семки
Ендрус нагласи дека здравите масти играат клучна улога во намалувањето на воспаленијата. Бадемите, оревите, лененото семе, семето од чиа и семките од сончоглед се хранливи додатоци во исхраната кои можат да обезбедат заштита.
Како што истакна Никол, „малите, конзистентни промени со текот на времето прават голема разлика“ во намалувањето на ризикот од рак на дојка.