Ова е оригиналниот рецепт за познатиот италијански колач по кој лудува целиот свет

Точка

08/08/2025

17:22

653

Големина на фонт

а а а

Тирамису, што во превод од италијански значи „подигни ме“ или „развесели ме“, е еден од најпознатите и најомилените десерти во светот. Спојот на богат вкус на кафе, свиленкаста крема и нежни пишкоти во слоеви создава единствено уживање на кое е тешко да му се одолее. Овој класик на италијанската кујна не бара рерна ниту комплицирани техники – само малку трпение, внимание и квалитетни состојки.

Интересно е што потеклото на тирамису долго време било предмет на расправа меѓу италијанските региони Венето и Фриули-Венеција Џулија, но без разлика од каде потекнува, едно е сигурно: тирамису е совршен десерт за секоја пригода – од семејни ручеци до романтични вечери.


Во продолжение ви го претставуваме рецептот за домашен тирамису кој ја почитува традицијата, но истовремено овозможува лесна, воздушеста текстура и избалансиран вкус.

Состојки:

• 3 дл подготвено кафе (засладено по вкус)

• 4 свежи јајца (одделени белки и жолчки)

• 100 г шеќер

• 500 г маскарпоне сирење

• неколку капки екстракт од ванила

• 300 г пишкоти

• какао во прав (за посипување)

Подготовка:

1. Подгответе кафе

На почетокот сварете околу 3 дл турско кафе. Засладете го по сопствен вкус и оставете го на страна да се излади целосно. Додека кафето се лади, ќе ја подготвиме кремата.


2. Одвојте ги јајцата

Внимателно одвојте ги белките од жолчките. Користете исклучиво свежи јајца, бидејќи во овој рецепт нема термичка обработка.

3. Снег од белки

Во една чинија, миксирајте ги белките додека не добиете цврст снег. Ова е клучно за да се добие лесна и воздушеста текстура на кремата.

4. Крем од жолчки и маскарпоне

Во друга чинија, миксирајте ги жолчките со шеќерот додека не станат светли и пенести. Потоа додајте го маскарпонето и неколку капки ванила екстракт. Миксирајте додека смесата не се соедини во мазен крем.

5. Спојување на кремата

Нежно, со шпатула, измешајте ја кремата од жолчки во снегот од белки. Мешајте полека и кружно за смесата да остане воздушеста и лесна.

6. Подготовка на слоеви

На дното на стаклена или керамичка тава ставете тенок слој крем – само толку за пишкотите да се залепат и да не се поместуваат.

7. Слој од пишкоти

Пишкотите потопете ги до половина во изладеното кафе, околу 2 секунди – само кратко, за да не се распаднат. Наредете ги едни до други додека не го покриете дното на тавата. Потоа, горната страна на пишкотите лесно испрскајте ја со кафе – тоа ќе им даде побогат вкус, а притоа ќе ја задржат структурата.

8. Прв слој крема

Над пишкотите рамномерно нанесете половина од кремата и израмнете ја површината со шпатула.


9. Втор слој пишкоти и завршен крем

Повторете со уште еден слој пишкоти натопени во кафе. Потоа додајте ја преостанатата крема и повторно убаво израмнете ја површината.

10. Завршни детали

Посипете ја површината на тирамисуто со какао во прав, по желба низ ситно цедалце за елегантен изглед. Покријте ја тавата со фолија и ставете ја во фрижидер најмалку 6 часа, а идеално преку ноќ – за сите вкусови убаво да се соединат.

Совети за совршено тирамису

• Користете вистинско турско или еспресо кафе – никако инстант варијанти.

• Ако сакате верзија со алкохол, додадете малку амарето или марсала во кафето.


• Наместо какао, горниот слој може дополнително да го украсите со рендано темно чоколадо.

Послужете и уживајте

Кога тирамисуто добро ќе се излади и стегне, исечете го на коцки и послужете го со свежо кафе или дезертно вино. Едноставно, а раскошно – тирамисуто никогаш не разочарува