Семките од лубеница: Дали треба да ги вадиме или слободно да ги јадеме?

Точка

27/06/2025

21:02

5.352

Големина на фонт

а а а

Лубеницата е неизбежен дел од летното мени – освежува, ја гаси жедта и освојува со својот сладок, сочен вкус.

Но, додека уживаме во секој залак, често се прашуваме: дали треба да ги вадиме семките или можеме безгрижно да ги изедеме?

Многумина уште од детството веруваат во приказната дека „ќе им порасне лубеница во стомакот“ ако проголтаат семки. Меѓутоа, реалноста е сосема поинаква. Експертите потврдуваат дека семките од лубеница се целосно безбедни за јадење, па дури и корисни за здравјето.


Во својата сирова форма, семките се богати со хранливи материи како магнезиум, железо, цинк и протеини. Најмногу се искористуваат кога се сушени и лесно печени – тогаш стануваат крцкава и хранлива грицка, слична на семките од тиква или сончоглед.

Секако, ако изедете неколку семки додека јадете парче лубеница, нема ни да почувствувате разлика. Тие едноставно поминуваат низ дигестивниот систем, често и без да се разложат. Сепак, лицата со чувствителен дигестивен систем можеби треба да избегнуваат поголеми количини.


Интересно е што во некои култури токму семките се ценети повеќе од самиот плод. Во Нигерија и одредени делови на Азија, од нив се подготвуваат различни јадења и протеински богати пасти.

Затоа, следниот пат кога ќе загризете парче лубеница, нема потреба да се мачите со вадење на секоја семка. Ако не ви пречат – слободно изедете ги.