Рецепт за најкремастиот ролат со кокос и јагоди: Најдобриот десерт за топлите денови, се топи во уста и навистина освежува!

Точка

15/06/2024

18:00

13.985

Големина на фонт

а а а

Кокос и јагоди – има ли некој што не ги сака? Ако сте љубители на нивниот вкус, ова е најсласната комбинација за вас! И уште повеќе, ако сте љубители на кремасти ролати, овој сигурно ќе ви стане еден од омилените!

Состојки за кората:

 5 јајца;

 3 лажици врела вода;

150 грама шеќер;

100 грама брашно;

50 грама густин;

2 лажички сода-бикарбона;

малку сол;

100 грама кокос и 20 грама за посипување.


Подготовка на кората:

Одделете ги белките од жолчките. Изматете ги белките во тврдо тесто. Изматете ги жолчките со топла вода и шеќер додека не станат кремасти. Измешајте го брашното со густинот, сода-бикарбоната, солта и 100 грама сув кокос во една чинија и постепено додавајте со мешалка мешавина од жолчка од јајце.

Промешајте ги белките со шпатула. Ставете хартија за печење на голем плех за печење и истурете ја смесата на неа. Печете 10-15 минути.

Додека кората се пече, подгответе влажна крпа попрскана со 20 грама кокос. Ставете го горниот дел од тортата на крпа, извадете ја хартијата за печење и превртете. Филот го ставаме само кога кората ќе се излади.


Состојки за филот:

– 250 грама џем од јагоди

– 200 грама крем-сирење

– 200 мл павлака за шлаг

– 100 грама шеќер во прав

– 1 лажичка екстракт од ванила

– 250 грама свежи јагоди (на коцки)

Подготовка за филот:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Павлаката за шлаг изматете ја во цврст крем. Додајте крем-сирење, шеќер и екстракт од ванила, па мешајте додека сè убаво не се соедини.


Изладената кора развлечете ја. Премачкајте со џем од јагоди. Со шпатула размачкајте го филот, оставете малку крем за врвот на колачот.

Ставете исечени јагоди на целата должина на кората. Свиткајте ја во ролат. Ставете уште малку фил одозгора и можете да го украсите дополнително по желба.


На здравје!



Спонзорирани линкови

Маркетинг