Сајбер-криминалците имаат нов малициозен софтвер кој може да го ограби секој банкомат во Европа

Точка

29/05/2024

21:10

9.104

Големина на фонт

а а а

Во Европа се појави нов малициозен софтвер на банкомати. Станува збор за малвер кој се продава на хакерски форум наречен „EU ATM Malware“. Продавачот тврди дека малициозниот софтвер може да го загрози речиси секој банкомат во Европа и околу 60% од банкоматите ширум светот, вклучувајќи ги и оние направени од "Diebold Nixdorf", "Hyosung", "Oki", "Bank of America", "NCR", "GRG" и "Hitachi".

Продавачот на малициозен софтвер, исто така, тврди дека малверот на EU ATM може да „заработи“ до 30.000 евра по банкомат. Продавачот го нуди малициозниот софтвер за месечна претплата и почетна претплата плус дел од профитот од успешните „џекпоти“.


Таканаречениот „џекпот“ напад е напад во кој сајбер-криминалците не користат украдени платежни картички, туку инсталираат малициозен софтвер на компјутерот на банкоматот, често преку USB-порт. Овој тип на напад обично предизвикува банкоматот да ги фрли сите пари.


Тврдењата за новиот малициозен софтвер допрва треба да се потврдат, но ако е вистина, тоа може да биде значајна закана за глобалната банкарска индустрија.


Еден таков дел од малициозен софтвер наречен "Cutlet Maker" доведе до серија напади низ Германија во 2017 година, што им донесе на крадците со минимални технички вештини повеќе од милион и пол евра.
Спонзорирани линкови

Маркетинг