7 интересни факти што треба да ги знаете за највисокиот врв на поранешна Југославија

Точка

27/05/2024

18:00

3.210

Големина на фонт

а а а

На планинскиот врв Кредарица, на надморска височина од околу 2500 метри, се наоѓа Триглавски дом - највисокиот планинарски дом во Словенија, како и метеоролошка станица која бележи важни информации за климатските промени.

1. Триглав се издигнува до 2864 метри на Јулијанските Алпи и се смета за највисок врв во Словенија, но и на територијата на поранешна Југославија.


2. Кога се проучува планината од Горењска, изгледа како да има три врвови, односно три глави, по што и го добила името.

3. Првото забележано освојување на Триглав се случило на 26 август 1778 година. Четворица планинари од Бохињ се искачиле на врвот на планината, а нивното искачување било спонзорирано од мецената Жига Зоис, кој се надевал дека ќе најде ново пронаоѓалиште на руда.


4. Оваа планина е централниот дел на Националниот парк Триглав, кој зафаќа приближно четири проценти од словенечката територија. Воедно, тој е единствениот национален парк во Словенија, па не е чудно што се наоѓа и на знамето на таа земја.

5. Во близина на планинскиот врв Кредарица, на надморска височина од околу 2.500 метри се наоѓа Триглавски дом - највисокиот планинарски дом во Словенија, како и метеоролошка станица која бележи важни информации за климатските промени.


 6. Ако заглавите на Триглав поради лошо време, можете да најдете засолниште во Аљажев дом. Станува збор за засолниште изградено од познатиот словенечки планинар и свештеник Јакоб Аљаж.


7. Единствениот постојан глечер во Словенија се наоѓа на северната падина на Триглав. Глечерот Триглав се наоѓа на надморска височина од 2.400 метри, а неговата површина е околу 14 хектари.
Спонзорирани линкови

Маркетинг