Најздравата каша е онаа од хелда, а таа е идеална за појадок и има мноштво позитивни работи врз организмот.
Зрелото доба е најдоброто време да го испитате својот однос кон поголем дел од житарките затоа што количината витамини и важни микроелементи во нив едноставно е потребна за вашиот организам.
Некои житарки помагаат не само во одржување на оптималната тежина туку служат и како одличен извор за здравјето.
Со помош на една таква наутро, може без напор да го намалите нивото на холестерол во крвта, а со самото тоа да ги избегнете опасните срцеви болести.
Житарките со низок гликемиски индекс најмногу помагаат во одржување на здравјето на главниот орган и крвните садови.
Но, најважната работа на оваа листа е вкусната хелда. Оваа каша е богата со растителни протеини и содржи 18 аминокиселини меѓу кои најголема е концентрацијата на лизин, триптофан, валин, глицин и аргинин.
Благодарение на овој состав, житарките помагаат во борбата против анемија и гојазност, а исто така ги отстрануваат токсините од организмот и значително го намалуваат нивото на холестерол.
Меѓутоа, не е доволно само редовно да јадете хелда, важно е правилно да ја подготвите. Не треба да дозволите премногу да врие, инаку ќе ги изгуби сите свои вредни квалитети и ќе се претвори во чист јаглехидрат, што ќе предизвика нагло зголемување на шеќерот во крвта.