Одреден вид зеленчук е одличен извор на калциум во вашата исхрана, особено доколку сте подложни на веганскиот начин на исхрана и не поднесувате лактоза.
Калциумот е есенцијален минерал којшто е важен за многу телесни функции. Помага во градењето и одржувањето на коските и забите. Исто така тој ја подобрува функцијата на нервите, здравјето на мускулите и метаболизмот.
Млечните производи како што се млеко, сирење и јогурт се богати со калциум, меѓутоа тие не се исклучителни извори на калциум. Може да го додадете и овошјето богато со калциум во исхраната, но и зеленчукот за да бидете сигурни дека внесувате доволна количина калциум во организмот.
Здравствените предности на калциумот се големи. Индикативно, овој племенит минерал е важен за:
- Здравјето на коските: Калциумот ја формира структурата на вашите коски и заби. Исто така го одржува здравјето и густината на коските. Спречува болести на коските, како што е остеопороза.
- Здравјето на срцето: Калциумот помага во регулирање на функциите на срцето и го намалува високиот крвен притисок.
- Нервни функции: Калциумот промовира правилна функција на нервите и помага во пренесување на нервните сигнали низ телото.
- Функција на мускулите: Калциумот го одржува правилното движење на мускулите и ги регулира контракциите и ги опушта мускулите.
- Метаболизам: Калциумот помага во регулирање на метаболизмот, разградувајќи ги мастите и шеќерите во телото.
- Управува со тежината: Неколку студии покажале дека поголемиот внес на калциум може да помогне во намалување на телесната тежина и намалување на ризикот од гојазност.
Препорачаната дневна доза на калциум е 1000 милиграми за поголем дел од возрасните мажи и жени. Препорачаната дневна доза на калциум за деца и адолесценти зависи од староста и полот. Може да се движи од 700 милиграми дневно за деца на возраст од 4 до 8 и до 1300 милиграми дневно за тинејџери од 14 до 18 години.
Постојат многу намирници кои се богати со калциум, а кои не се млечни производи.
Темнозелениот лиснат зеленчук е неверојатно здрав и има многу калциум. На пример, кељот. 1 шолја варен кељ содржи 298 милиграми калциум и околу 21 отсто повеќе од дневната вредност.
Треба да знаете дека некој вид зеленчук, како што е спанаќот има високо ниво на оксалати кои се соединенија кои се врзуваат за калциумот и ја намалуваат неговата апсорпција.
Поради тоа, иако спанаќот е богат со калциум, тој не се апсорбира како другиот вид зеленчук богат со калциум којшто има помалку оксалати.
Кељот исто така е богат извор на витамин К, за кој студиите покажуваат дека со витаминот Д го поддржува здравиот метаболизам на коските.