Ништо подобро не го чисти црниот дроб како овој напиток, одличен е и за коските, крвните садови, болки во желудникот...

Точка

23/02/2024

17:00

20.023

Големина на фонт

а а а

Поради огромните хранливи вредности кои ги има сурутката, таа се споредува дури и со мајчиното млеко.

Сурутката ја поттикнува рамнотежата на ацидофилните бактерии кои се природен антисептик. Одлична е за диети и детокс-програми затоа што го забрзува метаболизмот.

Сурутката е течноста која останува откако млекото ќе згусне, настанува кај произведувањето сирење и има повеќе комерцијални употреби.


Сурутката е богата со магнезиум, калциум, цинк, фосфор, витамини Б, аминокиселини. Добро влијае на коските затоа што ги надополнува белковините, го хидрира телото и е најдобра замена за спортските напитоци, па често се употребува и во бодибилдингот.

Таа помага да се лачи серотонин, хормонот на среќа, па им се препорачува на сите кои се под стрес, а добра е и за обнова на енергијата, ги намалува грчевите во мускулите и опушта.

Кај постарите лица сурутката спречува настанување остеопороза, ги чисти крвните садови, ги отстранува наслагите на забите, превентива е при кариес и го регенерира и чува црниот дроб.

Терапијата со сурутка е позната и во лекувањето на цревни нарушувања, хормонални проблеми, гојазност и проблеми со циркулација, како што се затнати артерии.

Се консумира така што една лажица сурутка се раствора во чаша вода и се пие како додаток во исхраната.


Помага при следните тегоби:

- кај различни гастроентеролошки заболувања;

- болести на цревата;

- нарушување во апетитот и гојазност;

- болки во желудник и хеликобактер;

- при бактерии и габични инфекции;

- за лекување кандида;

- при хипергликемија или зголемено ниво на шеќер во крвта.




Спонзорирани линкови

Маркетинг