„Bard“ е мртов, да живее „Gemini“: „Google“ значајно го промени својот „AI“ четбот

Точка

12/02/2024

15:02

5.250

Големина на фонт

а а а

Апликацијата нуди интегрирани функции како повикување, поставување на тајмер и контролирање на паметни уреди во домаќинството.

„Google“ неодамна ја објави промената на името на својот „Bard“ четбот во „Gemini“, што претставува значаен чекор во развојот на нивната технологија за вештачка интелигенција. Овој потег доаѓа заедно со лансирањето на „Android“ апликацијата „Gemini“, со што се проширува достапноста на оваа напредна „AI“ услуга на многу региони, вклучувајќи ги Европа и Азија.


Освен промената на името, „Google“ воведува и претплата, „Gemini Advanced“, која на корисниците им овозможува пристап во уште понапредни функции, вклучувајќи го моделот „Ultra 1.0“, способен за длабоки и контекстуални разговори.

„Android“ апликацијата „Gemini“ им овозможува на корисниците да го заменат „Google Assistant“ со „Gemini“, пружајќи им ново ниво на интеракции и приспособени предлози базирани на „AI“ технологија. Апликацијата нуди интегрирани функции како повикување, поставување на тајмери и контролирање на паметни уреди во домаќинството.


„Gemini“ е веднаш достапен на англиски јазик во САД, а наскоро ќе биде достапен на други јазици во повеќе земји.

Претплата на „Gemini Advanced“, која чини 20 долари месечно по двомесечен проблем период. Вклучува пристап на моделот „Ultra 1.0“, 2TB простор за складирање и „VPN“, и најавува интеграција на „Gemini“ во „Google“ апликации како „Gmail“, „Docs“, „Slides“ и „Sheets“.


„Google“ тврди дека моделот „Ultra 1.0“ е способен за сложени задачи како кодирање, логистичко резонирање и соработка на креативни проекти, а исто така ги направи сеопфатните проверки за да ги ублажи загриженостите поврзани со пристрасноста и безбедноста на содржините.
Спонзорирани линкови

Маркетинг