Пендаровски: „Никој не смее да биде казнет поради непроменета возачка дозвола, барам веднаш да се донесат измени на Законот“

Точка

12/02/2024

09:17

1.942

Големина на фонт

а а а

Претседателот на државата, Стево Пендаровски, вчера ги повика парламентарните партии да направат законски измени за да може возачките дозволи со старото уставно име да важат и понатаму во сообраќајниот промет во Македонија. Тој вели дека македонските граѓани биле ставени во „состојба на паника“ по најавите на МВР дека возачките дозволи нема да важат ниту во државата.

Објавата на претседателот на Македонија, Стево Пендаровски, ви ја пренесуваме во целост:

„Неприфатливо е македонските граѓани, кои се веќе изложени на сопствен трошок да менуваат документи, да бидат ставени во состојба на паника и страв дали ќе бидат казнувани при нивното учество во сообраќајот. Ги следам реакциите на загрижени граѓани кои и лично ме контактираа вечерва и ги разбирам нивната вознемиреност и гнев.

Барам од парламентарните политички партии веднаш да донесат измени на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата и соодветните норми во други закони што ја регулираат оваа област за да им се овозможи на граѓаните да им важат возачките дозволи и возачките книшки на сите возачи кои учествуваат во сообраќајот на територијата на државата, а чиј рок на важење не е истечен сметано од нивното издавање. Како што кажав и пред неколку седмици, доколку се има политичка волја, законските решенија може да се донесат во многу краток рок.

Неприфатливо е македонските граѓани кои се веќе изложени на сопствен трошок да менуваат документи, да бидат ставени во...

Posted by Stevo Pendarovski on Sunday, February 11, 2024

Никој не смее да биде казнет поради непроменета возачка дозвола и возачка книшка без вина на граѓаните и кои не се истечени во поглед на нивниот рок на важност сметано од издавањето, особено не за учество во сообраќајот во рамките на територијата на нашата држава.

Ги повикувам надлежните институции навремено и точно да ги информираат граѓаните за сите чекори кои се преземаат да се надмине оваа неприфатлива ситуација.

Истовремено, како претседател на државата сакам да ја повторам нашата посветеност кон имплементација на сите меѓународно правни обврски што ги имаме преземено, а произлегуваат Преспански договор“, соопшти претседателот.Спонзорирани линкови

Маркетинг