Забележувате дека очите постојано ви се суви? Можеби имате недостаток на овој важен нутриент

Точка

28/11/2023

21:40

5.696

Големина на фонт

а а а

Чувството на пецкање и чешање во очите се дефинира како суво око кое може да биде предизвикано од разни нешта, особено ако ви недостига еден важен нутриент.

Ова е прилично честа појава и се случува кога жлездите кои произведуваат солзи не ги произведуваат доволно за вашите очи да бидат доволно влажни, според Националниот институт за очи на САД.

Ако сте се сретнале со фрустрирачките симптоми на оваа состојба, можеби ќе сакате да обрнете внимание на вашата исхрана бидејќи одредени видови храна може да помогнат во ублажување на сувоста на очите. Всушност, постои една специфична хранлива материја која е поврзана со одржување на влажноста на очите - омега-3 масни киселини.


Омега-3 се вид полинезаситени масти кои се поврзани со многу здравствени придобивки, вклучително и борба против воспалението и поддршка на здравјето на мозокот. Некои истражувања, исто така, покажуваат дека овој нутриент може да помогне во спречување на сувоста на очите и да ги задржи вашите очи во врвна форма.

Значајна студија од 2005 година, објавена во „American Journal of Clinical Nutrition“, покажала дека од 32.000 набљудувани испитаници, оние кои внесувале најмногу омега-3 од риба имале 17 отсто помал ризик од суво око во споредба со оние кои помалку го внесувале овој нутриент.

Исто така, една студија од 2014 година објавена во „Medical Science Monitor“ покажала дека омега-3 масните киселини помагаат во лачењето на солзите и стабилноста на солзниот филм, два фактори кои играат важна улога во тоа колку вашите очи остануваат влажни.


„Се чини дека омега-3 го намалува воспалението на очните капаци или површината на окото, поради што се верува дека хранливата состојка помага во ублажување на симптомите на суво око“, вели Лук Ребенич, сертифициран офталмолог и клинички портпарол на Американската академија за офталмологија (ААО).

Омега-3 масните киселини исто така ја подобруваат функцијата на меибомските жлезди, кои произведуваат масла и го спречуваат пребрзото сушење на солзите, наведува Американската академија за офталмологија.