Нема лекарска грешка: 24-годишното момче од Битола починало од тежок инфект и внатрешно крварење на органите, покажа обдукцијата

Точка

28/09/2023

14:17

7.376

Големина на фонт

а а а

Нема лекарска грешка за смртта на 24-годишното момче Симеон Т. од битолското село Цапари, кое вчера почина во Битолската болница, покажа обдукцијата. Причината за смртта е десеминирана интраваскуларна коагулација (ДИК).

Од Битолската клиничка болница за „Независен“ потврдуваат дека обдукцијата завршила, ден по смртта и дека наодот покажал дека смртта кај момчето настапила заради тежок инфект и внатрешно крварење на органите.

„Наодот од обдукцијата покажа дека причината за смртта кај младиот пациент е ДИК или десеминирана интраваскуларна коагулација. Тоа е брзо трошење на факторите на згрутчување на крвта и доведува до неконтролирано крварење на многу органи и системи во организмот, а резултира со прогресивно создавање тромбози и микротромбози кај сите органи. Сето ова е предизвикано од тежок инфект кај детето. Обдукцијата покажа дека нема лекарска грешка“, изјави д-р Елизабета Ивановска, директорка на Битолската болница.


Смртта на момчето настапила вчера доцна попладнето по 18 часот, откако од утрото било примено во болницата со многу висока температура и треска. На почеток било згрижено на одделот за Интензивна нега, и биле консултирани конзилијарно и лекари од други одделенија, но од час во час состојбата се влошувала, па по речиси десет часа од хоспитализацијата и борба на лекарите момчето починало.

Официјално од болницата потврдија дека момчето претходниот ден, во вторникот, било лекарски третирано и му била дадена терапија и било пуштено дома, но ноќта меѓу вторникот и средата повторно имало висока температура и влошување на состојбата, што било причина да се врати во болница и да го хоспитализираат. За жал имало лоши наоди на направените лабораториски анализи.Спонзорирани линкови

Маркетинг