Не ги игнорирајте: Рани знаци кои можат да откријат дека боледувате од мултиплекс склероза

Точка

03/06/2023

21:00

14.646

Големина на фонт

а а а

Мултиплекс склерозата е најчеста автоимуна воспалителна болест на централниот нервен систем, а тоа е првенствено болест на млади лица – кај повеќето знаците на болеста се јавуваат помеѓу 20 и 45 години.

Исто така, жените заболуваат дури двапати почесто од мажите.

Кај поголемиот број, симптомите се појавуваат повремено, а со прогресија на болеста може да се менува нивната јачина, како и нивното траење.

Иако мултиплекс склерозата најчесто ја забележуваме дури кога е во напредна фаза, лекарите тврдат дека постојат рани симптоми кои не треба да се игнорираат, пренесува британскиот „The Sun“. Тоа се:


- проблеми со видот
- грчеви во мускулите
- болки во зглобовите и мускулите
- умор
- отежнат говор
- нарушувања на контролата на мокрењето и столицата

Исто така, подоцна можат да се појават и нарушувања во координацијата на движењето, тремор, ментални нарушувања и чести депресивни епизоди.

Иако секој од овие симптоми не мора нужно да значи дека личноста има мултиплекс склероза, сепак ова се знаци кои покажуваат дека нешто не е во ред со нашето здравје и дека треба да посетиме лекар.Спонзорирани линкови

Маркетинг