Нападот на бес и појава на тантруми кај децата – сериозен аларм или вообичаеност?

Точка

30/01/2023

11:38

9.212

Големина на фонт

а а а

Драматична е состојбата со менталното здравје кај децата особено во периодот после Ковид-19.

Пандемијата придонесе за целокупното нарушување на менталното здравје и задава сериозни проблеми кои се голем товар како за децата така и за нивните родители, па и за малиот број професионални лица кои работаат на оваа проблематика. Свеста треба да биде подигната на високо ниво и сите институции што поскоро да се вклучат во превенција и решавање на овој сериозен проблем кој го погоди не само нашето општество туку и целиот свет.


До израз дојдоа сите ментални патологии кои порано претставуваа само статистички податок, а сега се реалност: АДХД, АДД, аутизам, лесна, умерена и тешка ретардација, алалија, појава на тантруми, бес и многу други. Затоа како општество, а и ние како професионалци сакаме отворено да говориме и да работиме за полесно да успееме да третираме навремено препознаен проблем. Аларм и заложба на целото општество како протоколарна зададена патека за правилен раст и развој на децата во нашата држава.

- Што се тантруми или напади на бес кај детето?

- Зошто се појавуваат тантрумите кај мали деца?

- Како да спречите појава на тантрум?

- Што да направите кога ќе се појави тантрум или бес кај детето?

- Дали нападите на бес (тантрумите) треба да ве загрижуваат?

Да сториме СÈ ЗА ДЕЦАТА, тие се нашата иднина и да им покажеме дека секогаш ќе бидеме до нив и дека сме нивна најголема поддршка.

м-р д-р Ангелчо Андоновски специјалист педијатар, ЗД Скопје
Спонзорирани линкови

Маркетинг