Владата во Црна Гора го отповика почесниот конзул во Македонија, Бранко Азески

Макфакс

21/06/2021

09:39

2.760

Големина на фонт

а а а

Владата во Црна Гора ваквинот потег го објасни со изјава дека отповиканиот амбасадор се обидел да ги омаловажи и да ги искомпромитира највисоките власти во Црна Гора, презентирајќи свои лични забелешки и предвидувања во врска со работата на Владата, пренесуваат медиумите во регионот.

Како што се наведува, одлуката за отповикување е донесена на последната седница на црногорската влада.

Според одлуката потпишана од премиерот Здравко Кривокапиќ, Министерството за внатрешни работи дознава дека Азески, при извршувањето на должноста почесен конзул, ја користел секоја можност да изрази сомнеж за угледот на Црна Гора и за веродостојноста на нејзините тела со својот наратив.

Исто така, појаснето е дека безбедносните органи особено ги забележале разговорите на Азески со истакнати бизнисмени од различни сфери, при што тој се обидел, како што е наведено, да ги омаловажува и компромитира највисоките власти во Црна Гора, презентирајќи ги неговите лични забелешки и предвидувања во врска со работата на Владата на Црна Гора.

Според официјалните податоци, Азески е почесен конзул на Црна Гора во Северна Македонија од 2016 година, пренесуваат медиумите.Спонзорирани линкови

Маркетинг