Научниците открија планета слична на Земјата – надвор од нашиот Сончев систем

Точка

29/05/2020

19:07

3.227

Големина на фонт

а а а

Камената планета има температура како онаа на планетата Земја, но и многу пократка орбита околу своето Сонце.

Астрономите конечно го потврдија тоа што досега само се претпоставуваше – постоење на планета надвор од нашиот сончев систем која што би можела да биде погодна за живот.

Благодарение на соработката на европските научници и големиот телескоп на Европско-јужниот опсерваториум, тие успеале успешно да ја одредат локацијата на ѕвездата Proxima Centauri, планетата Proxima b која што се врти околу неа, но и да тргнат во потрага кон други планети кои што можеби се наоѓаат во близина.

Така откриле дека ѕвездата Proxima Centauri одблиску не е толку сјајна како нашето Сонце затоа што емитира една шестина од сончевата енергија.


Покрај тоа планетата Proxima b е многу поблиску до таа ѕвезда отколку Меркур до нашето Сонце, а орбитата ѝ трае само 11 земјини денови.

Но, и покрај тоа температурата на површината на таа камена планета е слична на онаа на планетата Земја, па постои можност за развој на живот.

Меѓутоа, поради близината на планетата до нејзината ѕвезда, научниците се плашат дека силниот проток на енергија од ѕвездата во целост би уништиле било какви траги на атмосфера на таа планета.

Тоа би оневозможило и отежнало развој на живот на таа планета – онаков каков што ние го знаеме.
Спонзорирани линкови

Маркетинг