Слатко летно освежување: Направете сорбет од вишни со само три состојки

Точка

23/07/2019

16:50

2.118

Големина на фонт

а а а

Иако домашниот сладолед е омилен помеѓу летните десерти, вкусните сорбети полека го преземаат водството бидејќи се помалку калорични и полесни за припрема. Еден таков е и сорбетот од вишни од кујната на Тамал Рeј.

Рецептот на британскиот готвач е исклучително едноставен и се состои од само три состојки. Сè што ви е потребно се 900 грама вишни, 150 милилитри бело вино или сок од јаболко и 50 грама шеќер во прав. 


Смрзнатите вишни се поевтини и попогодни за овој рецепт, особено доколку ги купите оние без семки. Но, доколку се одлучите за свежи вишни, постојат два начини како можете да ги исчистите - тоа можете да го направите пред готвењето, вадејќи ги семките една по една или да оставите да се изладат по готвењето и да ги исцедите со раце.

Начин на подготовка:

Ставете ги сите состојки во големо тенџере, поклопете и оставете да се крчкаат околу 15-тина минути на умерена температура. Потоа тргнете го капакот и оставете водата да испари сè додека вишните не добијат текстура на џем.

Потоа, оставете сорбетот да се излади и измиксирајте го во блендер.

Смесата ставете ја во сад за замрзнување и држете ја во замрзнувачот најмалку два и пол часа. За тоа време, повремено вадете го сорбетот и мешајте за да избегнете создавање на смрзнати рабови. По целиот процес, вашиот десерт е спремен за сервирање.



Спонзорирани линкови

Маркетинг