300 жители и брод еднаш на 3 месеци: Ова е најоддалеченото населено место во светот

На овој остров нема аеродром, има само една бродска линија која го поврзува со копното, а ова е типична „врска на долги релации“ бидејќи бродот плови еднаш на секои три месеци. Тристан да Куња е вулкански остров во јужниот дел на Атлантикот, именуван по португалскиот морепловец Тристан да Куња кој го открил во 1506 година.