Видео: Англичанец сакал да украде еден од највредните историски документи, имал необичен мотив

Англичанецот Марк Ројден (47) е осуден во Солзбери на 4 години затвор поради обид за кражба на еден од највредните историски документи - „Магна карта либератум“, историски уставен документ потпишан во XIII век, со цел да ја ограничи моќта на англиската круна.