На Божиќ вообичаено има многу нешта на трпезата, а меѓу главните ѕвезди се колачите. Особено колачињата од прхко (ровито) тесто кора кои можат да се обликуваат како што ќе посакате.
Поточно, можете да ги направите во различни форми, во зависност од калапите што ги имате. Божиќните колачиња се дел од секоја трпеза за време на овој празник. За да бидат добри и вкусни, важно е да се направи добро тесто кое е доволно ровито.
Еве еден едноставен рецепт за тесто кое секогаш ќе функционира.
Состојки:
200 г брашно
125 г маргарин
125 г шеќер (или помалку ако сакате помалку слатко)
половина лажичка прашок за печиво
1 мало јајце
50 г ореви
Подготовка:
Подготовката е многу едноставна. Прво, измешајте ги сувите состојки, а потоа додадете ги и другите состојки. Можете да додадете и малку цимет или зачин за меденки во сувите состојки, ако сакате да добиете таков вкус, а можете да додадете и малку арома на ванила. Добро измешајте сè додека да добиете мазно тесто.

За да го направите тестото цврсто и полесно за обликување, ставете го во фрижидер околу половина час. Потоа земете парче тесто и развлечете колку што сакате да биде тенко. Потоа обликувајте го тестото во посакувани форми и ставете го на плех обложен со хартија за печење.
Печете ги колачињата на 180 степени околу 15 минути или додека да добијат боја. На почетокот може да изгледаат меки, но откако ќе отстојат, ќе бидат одлични.







