По грчките стандарди, каде што дури и најсеверните региони ретко доживуваат вистински поларни услови, ниските температури што речиси секоја зима се бележат во Като Неврокопи се доволни за ова место да го добие прекарот „грчки Сибир“.
Иако „грчкиот Сибир“, кој секоја зима го зафаќа снег, може да звучи како новинарско преувеличување, тоа не е далеку од вистината. Имено, во 2021 година и самиот градоначалник на овој крај го нарекол така во официјално писмо упатено до Министерството за финансии.

-11 Целзиусови степени на Божиќ
На Божиќ 2021 година, ова подрачје „празнувало“ на -11°C, додека за Нова година 2019 живата се спуштила на -21°C. Во јануари 2017 година, жителите го завршиле месецот со -18°C, а -21°C биле забележани и во декември 2005 година. Иако често се повторува тврдењето дека најниската измерена температура изнесувала -28°C, тоа не е официјално потврдено, бидејќи најниската регистрирана температура во Грција и понатаму останува -27,8°C во Птолемаида во 1963 година.

Не е само студот, туку и неговото времетраење она што го прави Като Неврокопи посебен, бидејќи зимата таму може да трае од шест до седум месеци. На пример, кон крајот на јуни 1996 година паднал снег – настан што подоцна станал и прашање во ТВ-квизот „Сакате ли да станете милионер“ во текот на 2000-те години.
Што велат метеоролозите за „грчкиот Сибир“?
За метеоролозите, овој феномен не претставува мистерија. Неврокопската висорамнина, на надморска височина од 559 метри, е опкружена со планини кои дејствуваат како „ѕид“ и го спречуваат навлегувањето на топлите воздушни маси. Тоа создава микроклима што овозможува студот да остане „заробен“ подолго време, со услови кои навистина потсетуваат на сибирската степа.

За околу 2157 жители, оваа остра зима е дел од секојдневието. Студот обично започнува во октомври и трае до април, понекогаш дури и до мај, а снежната покривка често достигнува и до два метра. Најголемиот проблем за локалното население не се ниските температури, туку зголемените трошоци за греење.
Сепак, екстремните услови на Неврокопи му донеле и нешто драгоцено: компир кој од 2002 година е меѓународно признат како производ со заштитена ознака на потекло. Долготрајниот снег ја спречува двојната жетва, овозможувајќи ѝ на почвата да „одмори“, додека студот го подобрува скробот и елементите во трагови, давајќи им на сортите „спунта“, „агриа“ и „лизета“ препознатлив вкус по кој станале познати.







