Едноставен рецепт за посна проја од пченкарно брашно – брзо се подготвува, а идеална е за појадок, ужина или лесен оброк.
Основни информации:
Време потребно за подготовка: 5 минути
Време потребно за печење: 40 минути
Количина: за 6-8 порции
Подготовка: лесна
Состојки
300 г пченкарно брашно
100 г пченично брашно
1 кесичка прашок за печиво
200 мл зејтин
500 мл кисела вода
1 лажичка сол
2 лажици семки по желба (сусам, лен, сончоглед) – по желба
Подготовка на сувите состојки:
Во голем сад измешајте пченкарно и пченично брашно, прашок за печиво и сол. Ако користите семки, додадете ги веднаш.
Додајте зејтин:
Истурете го зејтинот во смесата со суви состојки и добро измешајте.
Додајте ја киселата вода:
Постепено додавајте ја киселата вода, мешајќи додека смесата да стане мазна и хомогена.
Истурете во калапи:
Истурете ја смесата во хартиени калапи за печење или во поголем калап за леб.
Печете:
Ставете го калапот во претходно загреана рерна на 180°C и печете околу 40 минути, додека пројата да добие златно-кафеава кора.
Совети за сервирање
Посната проја е одлична за појадок, ужина или вечера.
Можете да ја консумирате без додатоци или со сезонски намази, салати и чорби.








