Комбинацијата од кремаст фил и чоколадна глазура, како и сочен пандишпан е она што ги прави ледените коцките омилен десерт на многумина.
Тие се идеален десерт за сите годишни времиња и му успеваат на речиси секој.
Процесот на подготовка на ледените коцки не е комплициран, но бара трпение.
Состојки:
За пандишпан:
6 јајца
6 лажици шеќер
6 лажици брашно
2 лажици какао
4 лажици масло
1 лажичка прашок за печиво
За сируп за пандишпан:
300 мл вода
12 лажици шеќер
Фил:
1 л млеко
20 лажици шеќер
18 лажици брашно
250 г маргарин
5 ванилин шеќер или арома на ванила
Глазура:
100 г чоколадо за готвење
3 лажици масло
Подготовка:
Матете ги јајцата и шеќерот додека да добиете пенеста смеса, потоа додадете го маслото, какаото, брашното и прашокот за печиво.
Кога ќе добиете хомогена маса, истурете ја во плех за печење и печете во рерна на 180 степени околу половина час.
Потоа, оставете го пандишпанот да се излади, па направете го сирупот со варење 300 мл вода и шеќер, а потоа прелијте го пандишпанот.
Што се однесува до филот, сварете брашно и шеќер во еден литар млеко, а потоа додадете маргарин во изладената смеса.
Врз пандишпанот натопен со сируп сипете го филот, а потоа направете ја глазурата така што ќе го загреете маслото и чоколадото во тава и ќе оставите чоколадото да се растопи.
Сипете ја глазурата врз филот, а потоа ставете го колачот во фрижидер за да се излади.