Можете ли да изедете 30 за 7 дена? Предизвик за подобро варење кој се шири на социјалните мрежи

Точка

17/03/2025

21:19

1.966

Големина на фонт

а а а

Благодарение на социјалните мрежи, се прошири предизвикот 30 растенија неделно, охрабрувајќи ги луѓето да јадат поразновидна храна од растително потекло – барем 30 растенија неделно – за да го зајакнат микробиомот на цревата и да го подобрат своето здравје.

Истражувањата покажаа дека консумирањето разновидна храна од растително потекло може значително да ја подобри разновидноста на цревниот микробиом – тоа е име за сите микроорганизми во цревата, кои играат важна улога за нашето здравје.


Не само што поголемиот и поразновиден микробиом го олеснува варењето на влакната и здравјето на цревата, тој е исто така поврзан со нормалната функција на мозокот и начинот на кој нашето тело се бори против воспаленијата. Ја зголемува нашата отпорност на инфекции, ги балансира хормоните и ја намалува можноста за развој на болести на срцето и крвните садови и метаболички нарушувања.

Во цревата живеат 40 трилиони микроорганизми, а секој вид врши различна работа во телото и бара различен вид растителна храна. Колку поразновидна храна јадеме, толку подобро нашиот микробиом ќе ги извршува сите свои должности.

Проектот „Американски Гут“ спроведе сеопфатна студија која покажа дека луѓето кои јаделе 30 различни намирници од растителна основа секоја недела имаат поразновиден цревен микробиом во споредба со оние кои јаделе само 10 растителни намирници или помалку.

Благодарение на социјалните мрежи, се рашири предизвик под име „30 растенија неделно“, охрабрувајќи ги луѓето да јадат разновидна растителна храна – најмалку 30 растенија неделно – за да го зајакнат микробиомот на цревата и да го подобрат своето здравје.


Што можете да вброите под 30 растенија?

Зеленчук како што се боранија, брокула, карфиол, бриселско зелје, зелена салата, кељ, зелка, блитва, спанаќ, радикио, блитва, моркови, целер, компири, батата, цвекло, келераба, ротквички, репка, аспарагус, шери домати, младо кромитче, кромид, лук …

Овошје како ананас, банани, јаболка, круши, сливи, урми, смокви, дињи, лубеници, праски, кајсии, грозје, цреши, цреши, јагоди, боровинки, малини, капини, рибизли, манго, папаја, киви …

Мешунките како грав, леќа, наут, соја, грав, грашок и кикиритки.

Цели зрна и псевдожитарки како овес, јачмен, хељда, пченка, киноа, булгур и слично.


Јаткасти плодови како што се ореви, индиски ореви, ф’стаци, бадеми, лешници, но и чиа семе, лен, сусам, сончоглед, коноп и тиква.

Зачини како нане, босилек, власец, магдонос, коријандер, рузмарин и слично.