Експертите објаснија зошто не е добра идеја да јадете парче леб што не е зафатено од мувла, дури и ако сте го отстраниле погодениот дел од лебот.
Веројатно сте забележале мувлосан леб и сте помислиле дека е во ред само да го отстраните мувлосаниот дел, додека остатокот можете да го јадете, што изгледа одлично.
Сепак, д-р Каран Раџ издаде остро предупредување, наведувајќи дека во случај да се појави мувла на лебот, дури и дел што изгледа добро не е безбеден.
Она што е алармантно е дека она што изгледа како „безопасна“ мувла може да биде потенцијално многу штетно за здравјето. Видливата мувла е само „врвот на ледениот брег“ на многу поголем проблем, објаснува докторот. Репродуктивните делови на мувлата, познати како спорангија, ослободуваат илјадници спори кои се шират и можат да бидат опасни.
За да го зачувате вашето здравје, лекарот ве советува да се збогувате со целиот леб.
Додека некои видови мувла се јадат, како што се оние што се наоѓаат во синото сирење и антибиотиците, други можат да претставуваат сериозен ризик за здравјето.
Постојат илјадници различни видови мувла. Некои се веројатно безопасни, додека други не се, како Rhizopus stolonifer. Овој вид мувла често се наоѓа во прехранбените производи, како што е лебот.
„Речиси е невозможно да се утврди дали мувлата е безопасна само врз основа на изгледот, бидејќи некои видови можат да произведат опасни микотоксини кои можат да бидат смртоносни“, предупреди докторот.
Дури и загревање на лебот нема да ги неутрализира овие опасни микотоксини, затоа само фрлете го лебот ако забележите мувла, за да не се отруете.
Знаци дека имате труење со мувла вклучуваат:
Еден од најчестите предупредувачки знаци за труење со мувла е алергиска реакција (кивање и течење на носот), придружена со насолзени и заматени очи, осип на кожата со чешање и метален вкус во устата. Може да се појават и главоболки, дијареа, гадење и повраќање.