Тајната на јапонската долговечност: Овие намирници се клучот за нивното здравје!

Точка

05/02/2025

21:43

743

Големина на фонт

а а а

Нивната тајна не е само во нивните гени, туку и во нивната исхрана.

Јапонците се познати по својот долг и здрав живот. Жените во Јапонија живеат во просек 81 година, додека мажите 78.

Покрај тоа, тие ретко страдаат од срцеви заболувања, мозочни удари и малигни заболувања.

Нивната тајна не е само во нивните гени, туку и во нивната исхрана.


Исхраната во Јапонија е здрава и нискокалорична, базирана на риба и морски плодови, кои се богати со омега-3 масни киселини и јод.

Овој минерал е клучен за правилно функционирање на тироидната жлезда и целокупното здравје.

Д-р Дејвид Дери тврди дека јодот е најдобриот природен антибиотик и антивирусно средство. Имено, доколку го има во доволни количини во организмот, може да помогне во уништувањето на бактериите и вирусите.


Човечкото тело не може да складира јод, па затоа треба да се консумира секојдневно преку исхрана.

Светската здравствена организација препорачува внесување од 150 микрограми јод дневно, но Јапонците консумираат и до десет пати повеќе, а сепак имаат одлично здравје.


Најдобри извори на јод се морските алги и рибата.

Ако сакаме подобро здравје и долговечност, можеме да го следиме примерот на Јапонците и да го зголемиме внесот на јод преку исхраната!