Нивната тајна не е само во нивните гени, туку и во нивната исхрана.
Јапонците се познати по својот долг и здрав живот. Жените во Јапонија живеат во просек 81 година, додека мажите 78.
Покрај тоа, тие ретко страдаат од срцеви заболувања, мозочни удари и малигни заболувања.
Нивната тајна не е само во нивните гени, туку и во нивната исхрана.
Исхраната во Јапонија е здрава и нискокалорична, базирана на риба и морски плодови, кои се богати со омега-3 масни киселини и јод.
Овој минерал е клучен за правилно функционирање на тироидната жлезда и целокупното здравје.
Д-р Дејвид Дери тврди дека јодот е најдобриот природен антибиотик и антивирусно средство. Имено, доколку го има во доволни количини во организмот, може да помогне во уништувањето на бактериите и вирусите.
Човечкото тело не може да складира јод, па затоа треба да се консумира секојдневно преку исхрана.
Светската здравствена организација препорачува внесување од 150 микрограми јод дневно, но Јапонците консумираат и до десет пати повеќе, а сепак имаат одлично здравје.
Најдобри извори на јод се морските алги и рибата.
Ако сакаме подобро здравје и долговечност, можеме да го следиме примерот на Јапонците и да го зголемиме внесот на јод преку исхраната!