„Внимателно читајте ги декларациите“: Десет штетни состојки кои го загрозуваат вашето здравје

Точка

22/12/2024

18:30

1.211

Големина на фонт

а а а

Во денешниот свет, кога преработената храна е неизбежен дел од нашето секојдневие, од особена важност е да ги разбереме скриените ризици што тие производи ги носат.

Зад привлечните пакувања и примамливите вкусови често се кријат состојки кои можат да му наштетат на нашето здравје.


Една од најчестите состојки што се користат во преработената храна е сирупот од пченка со висока фруктоза (HFCS). Овој засладувач, кој може да се најде во газирани сокови, житарки и млечни производи, станал популарен поради ниската цена, но носи сериозни здравствени ризици. Истражувањата покажуваат дека HFCS е поврзан со дебелина и метаболички нарушувања, а покрај тоа, придонесува за зголемување на телесната тежина без да обезбеди хранливи вредности.


Друга проблематична состојка е натриум нитритот, кој најчесто се наоѓа во сувомеснати производи како колбаси и шунка. Иако овој конзерванс ја зачувува природната боја на месото, тој може да произведе канцерогени соединенија кои го зголемуваат ризикот од рак. За среќа, сè повеќе производители нудат алтернативи без нитрати, што ја прави листата на состојки неопходна за внимателно разгледување.

Боите за храна, како црвената боја, исто така претставуваат ризик. Иако ги прават производите визуелно привлечни, особено за деца, истражувањата сугерираат дека тие можат да предизвикаат здравствени проблеми, вклучително и канцерогени ефекти. Слично на тоа, титаниум диоксидот, кој се користи во производи како крем за кафе и гуми за џвакање, е уште една состојка која треба да се избегнува, бидејќи може да предизвика оштетување на ДНК и хромозомите.


Терциерниот бутилхидрохинон (TBHQ), синтетички антиоксиданс, е чест додаток во грицки и крекери. Иако помага да се продолжи рокот на траење на храната, истражувањата го поврзуваат со тумори кај животни, што го прави несоодветен избор за свесните потрошувачи.

Слично на тоа, БХА и БХТ, два конзерванса што се користат за спречување на расипување на маснотиите, се уште една причина за загриженост. Иако регулаторните тела ги сметаат за безбедни во мали количини, долгогодишните истражувања укажуваат на нивно потенцијално штетно влијание врз хормоналниот баланс и ризикот од рак.


Во категоријата засладувачи, аспартамот и ацесулфам калиум (Ace-K) се често користени за да се намали калориската вредност на производите. Сепак, тие се поврзани со здравствени ризици како што се дијабетес, дебелина и когнитивни нарушувања. Покрај тоа, калиум броматот, кој се користи за подобрување на текстурата на лебот, е уште една состојка што носи потенцијален ризик, бидејќи е поврзан со канцерогени ефекти кај животните.


На крај, карамелната боја, честа во газираните пијалоци и сосовите, може да содржи соединенија кои се поврзани со рак. Додека количините во храна можеби се минимални, секојдневната потрошувачка може да придонесе за акумулација на ризикот.


За да го заштитите вашето здравје, од суштинска важност е да ја читате листата на состојки и да одбирате производи кои се минимално обработени. Вложувањето малку повеќе време и внимание при купувањето може значително да го подобри квалитетот на вашата исхрана и долгорочно да го заштити вашето здравје.