Рецепт од албанската кујна: „Таве Коси“, специјалитет кој (не)оправдано се споредува со мусаката

Точка

08/11/2024

12:21

16.783

Големина на фонт

а а а

Таве Коси дефинитивно е најпознатото национално јадење во Албанија. За неговиот необичен вкус сведочат сè поголемиот број туристи кои ја посетуваат оваа балканска земја чија кујна на многу начини е испреплетена со македонската.

Иако Албанија излегува на две мориња, Јадранско и Јонско, таве коси не се подготвува од риба и морски плодови, туку од квалитетни состојки од копното – јагнешко и кисело млеко.


На многу начини, албанската кујна наликува на медитеранската и балканска кујна, па ова јадење често се споредува со мусака или познатата турска тава Елбасан. Албанската верзија на ова јадење е автентична и се подготвува од јагнешко месо, ориз, јајца и млечни производи, а зачините се сол, бибер, лук и оригано. Секако, не смее да се заборави и висококвалитетното маслиново масло, кое е омиленото на албанските готвачи и домаќинки.

Рецепт за Таве Коси

Потребно:

• 1,2 кг јагнешко плешка;

• 600 мл полномасно кисело млеко;

• 70 гр путер;

• 70 гр ориз со долго зрно;

• 50 гр брашно;

• 4 јајца;

• 4 чешниња лук;

• една лажичка оригано, маслиново масло, сол, бибер и половина малку морско оревче по желба.


Подготовка:

Во длабока тава загрејте 50 грама путер и две лажици маслиново масло. Јагнето исечкајте го на помали коцки со големина на залак и пропржете ги додека не добијат убава кора од сите страни. Извадете го месото од тенџерето и оставете го топло.

За тоа време во истата масло накратко пропржете го ситно сечканиот лук, внимавајќи да не изгори и прелијте со чаша топла вода. Месото вратете го во тавата и посипете го со оригано. Варете на тивок оган околу 45 минути или малку подолго, додека не омекне. Додадете ориз, зачинете со сол и бибер, па сè префрлете го во сад за печење.

Во тава растопете го остатокот од путерот, додадете го брашното, пржете неколку минути и тргнете го од оган. Во прженото брашно додадете го киселото млеко и сè убаво измешајте. Повторно ставете го на шпорет и варете со мешање додека не почне да врие, а потоа тргнете го од оган и со постојано мешање додајте ги јајцата. Зачинете со сол и бибер, добро измешајте и прелијте ги со месото и оризот. Се пече околу 45 минути во загреана рерна на 180 степени.


Јадењето се служи веднаш штом ќе се олади и најчесто со сезонска салата. Велат најдобро оди со свежа зелена салата.

Во оригиналниот рецепт, за подготовка на тава коси се користи кисело млеко, но можете да пробате и со полномасен густ јогурт.

Судејќи според состојките, јадењето вреди да се проба, па не заборавајте да споделите дали ви се допаѓа!