Легендарниот актер Драган Николиќ, знаел да подготви само неколку јадења, а специјалитет му биле запечени компири со сланина.
Нашите стари баби и дедовци често го јаделе ова кога немале можности за нешто повеќе, а за компир и сланина секогаш имало, па во претходните години ова јадење било редовен оброк на југословенските трпези на село.
Познатиот актер најчесто го подготвувал во зима со пиво, но и во лето е одличен оброк кој може да се послужи за ручек или вечера.
Состојки
3 компири;
Малку кајмак;
6 парчиња сланина.
Подготовка
Не ја отстранувајте лушпата на компирите, само измијте ги и пресечете ги на половина. Ставете ги во плех и печете на 200 степени околу 15 минути.
Потоа извадете и преку секој компир ставете парче сланина, врз секоја малку крем и вратете на печење. По желба можете да додадете и црвен пипер.
Кога ќе биде готово, додајте уште малку кајмак и послужете со ладно пиво.
На здравје!