Од подригнување на крави, до чипс и имиња на бебиња: Дали ова се најчудните даноци на светот?

Точка

24/06/2024

16:00

4.258

Големина на фонт

а а а

Даноците се неизбежни за економскиот раст на државите. Претежно се оданочуваат приходите, имотот, прометот или дивидендите, а во некои земји се оданочуваат наследството, капиталот и премиите за осигурување.

Но, дали е потребно да се оданочува нездравата храна, името на бебето или бројот на плакнења во тоалетот? Ова се некои од чудните даноци кои постојат ширум светот- пишува Кликс.ба.

Американската сојузна држава Мејн, која е позната по боровинки, имаше данок за боровинки. Имено, данокот во овој дел на САД изнесувал 1,50 долари за половина килограм диви боровинки. На овој начин беше спречена претерана берба на овој плод кој би бил штетен за стопанството. Ова даночно оптоварување беше поделено помеѓу одгледувачите и преработувачите на боровинки. Властите во Мејн неодамна се откажаа од ова даночно оптоварување за една година. Како причини за тоа ги наведоа зголемувањето на каматните стапки, трошоците за работна сила и инфлацијата, кои истакнаа дека ги „јадат“ профитните маржи. Покрај тоа, климатските промени, нестабилноста на цените (нестабилноста) и растечката конкуренција предизвикуваат загриженост.


Данокот за роботи е одлука на Јужна Кореја која се применува од 2017 година. Ги намали стимулациите за инвестирање во роботиката за да се забави губењето на работните места, што е предизвикано токму од роботизацијата на економијата. Губењето на работните места е штетно и за државниот буџет бидејќи роботизацијата на економијата го намалува бројот на оние кои се оданочуваат – за разлика од работниците, роботите не плаќаат данок.

Нов Зеланд накратко ги оданочи кравите што подригнуваат. Целта беше да се намалат емисиите на гасови кои ја загреваат планетата, како што е метанот. Имено, земјоделската индустрија испушта големи количества стакленички гасови.


Унгарија ја оданочува храната што е штетна по здравјето, а овој данок е познат како данок на чипс. Ова е обид да се поттикне населението да јаде поздрава храна и да ја намали дебелината кај тинејџерите. Данокот на чипсот е воведен во 2011 година и изнесува четири отсто, а се однесува на грицките, слатки, безалкохолни пијалоци и овошни џемови. Мексико исто така има данок за нездрава храна. Воведен е во 2013 година и изнесува осум проценти.

Шведска ги оданочува невообичаените имиња за бебиња, особено оние што тешко се изговараат. Имено, за вакви имиња треба да се платат дури 717 евра данок. Одредени имиња, како „Алах“, „Икеа“, „Веранда“, „Металика“ и „Супермен“ се целосно забранети, додека имињата како „Лего“ и „Гугл“ се прифатливи. Имињата мора да бидат одобрени од даночната агенција пред детето да наполни пет години.


Има ограничувања и во некои други земји кога станува збор за имињата на бебињата. Така, во Јапонија и Франција имињата што се сметаат за срамни и понижувачки не се законски дозволени. Понатаму, употребата на какви било наслови како имиња е забранета во Нов Зеланд.

Данокот за испирање на тоалетот е давачка воведена од американската сојузна држава Мериленд. Тоа се однесува на тоа колку пати се исплакнува тоалетот, а приходите генерирани од овој данок се користат за обновување на заливот Чесапик, кој е погоден од цветањето на алгите. Данокот беше воведен во 2004 година и првично изнесуваше 30 долари, а двојно се зголеми во 2012 година. Алисон Прост од фондацијата Чесапик Беј во 2017 година изјавила дека состојбата на овој залив е се подобра и подобра, пишува Еуроњуз.
Спонзорирани линкови

Маркетинг