Седум ефективни навики! Со ваков начин на воспитување растат среќни деца

Точка

22/06/2024

20:25

7.566

Големина на фонт

а а а

Иако воспитувањето деца е прекрасно искуство, тоа може да биде и многу напорно. Среќата на децата е најголем приоритет на многу родители, но поради нивниот брз начин на живот и многубројните обврски, можеби не секогаш можат значително да влијаат на расположението на нивните деца.

Сепак, постојат некои родителски навики кои можат да го поврзат семејството. Едукаторот за родители, психолог за мајки и деца Џејми Блох сподели седум совети за тоа како мајките и татковците можат да станат родители што нивните деца ги сакаат, а во исто време позитивно да влијаат на нивната среќа.


Еве што таа издвои во нова објава на Instagram.

• Не сфаќајте ништо лично. Запомнете дека однесувањето на вашите деца го одразува тоа како тие се чувствуваат за себе, а не колку сте добар родител.

• Сетете се на времето кога сте биле дете или тинејџер. Обидете се да се сетите како се чувствувавте и што би ви помогнало тогаш.

• Поминувајте квалитетно време заедно. Бидете активен учесник во нивните интереси за да ја зајакнете врската.

• Најдете креативни начини за комуникација и разговор. Блох истакнува дека омилен начин им е да разговараат во автомобил на пат кон одредена активност или пред спиење.


• Дајте им безусловна љубов и поддршка. Ова значи воздржување од осудувачки коментари.

• Бидете пример за односот што сакате да го имате со вашите деца. Взаемното почитување значи многу.

• Бидете смешни и смејте се. Децата и тинејџерите се подобри кога атмосферата е лесна и забавна. Најдете време за среќни и позитивни спомени и искуства.


„Сите ние се стремиме да бидеме родители што ги сакаат нашите деца, но како можеме да го постигнеме тоа? Постојат одредени видови на родителски практики кои можеме да ги користиме најчесто за да ја зајакнеме врската со нашите деца. Еве неколку навики што можете да ги примените во вашето родителство: безусловна љубов и прифаќање, активно слушање, квалитетно време, почит и насочување, водење со пример, трпение и разбирање“, заклучува Блох.
Спонзорирани линкови

Маркетинг