Истражување: Стапката на наталитет во богатите земји е преполовена

Макфакс

20/06/2024

20:02

1.564

Големина на фонт

а а а

Стапката на наталитет драстично падна во некои од најбогатите земји во светот и веројатно ќе остане ниска бидејќи економските грижи ги принудуваат луѓето да ги одмерат трошоците за раѓање деца, се вели во извештајот на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД).

Многумина во земјите-членки на ОЕЦД сега избираат дали ќе имаат деца подоцна во животот или воопшто не, според документот објавен во четвртокот.

„И младите мажи и жени сè повеќе ја наоѓаат смислата на животот надвор од родителството“, се додава.

Вкупната стапка на фертилитет во земјите на ОЕЦД падна во просек на 1,5 деца по жена во 2022 година од 3,3 во 1960 година, се вели во извештајот, користејќи единица која го мери просечниот број родени деца по жена во текот на животот.

„Иако земјите спроведуваат низа политики за поддршка на семејствата, економската цена и долгорочната финансиска несигурност продолжуваат значително да влијаат врз одлуката на луѓето да станат родители“, рече Стефано Скарпета, директор на Одделот за вработување, труд и социјални работи на ОЕЦД.


Најниска стапка на фертилитет е измерена во Кореја, со 0,7 деца по жена, а потоа следат Италија и Шпанија, каде стапката е 1,2. Највисоки стапки се измерени во Израел со 2,9 деца по жена, а потоа следат Мексико и Франција со 1,8.

Просечната возраст на жените кои раѓаат се зголеми од 28,6 во 2000 година на 30,9 во 2022 година во големите индустријализирани економии. Споредувајќи ги жените родени во 1935 и 1975 година, во Естонија, Италија, Јапонија, Литванија, Полска, Португалија и Шпанија, процентот на оние без дете се удвоил, покажуваат податоците на ОЕЦД.

„Бројот на бездетни луѓе расте речиси насекаде“, вели Томас Соботка, истражувач во Виенскиот институт за демографија. Притисокот да се биде добaр родител, кој вклучува посветување време на воспитувањето на децата, исто така ги натера младите да го одложат или избегнат создавањето семејство, според организацијата со седиште во Париз.

„Квалитативните докази од Европа откриваат дека една од причините зошто некои жени во раните триесетти одлучуваат да го одложат раѓањето деца е тоа што не веруваат дека можат да бидат идеални мајки“, се додава.Спонзорирани линкови

Маркетинг