Подготвени за војните во иднината: Kинескиот АI командант решително ја води армијаата низ најопасните ситуации

Точка

19/06/2024

16:06

6.643

Големина на фонт

а а а

Вештачката интелигенција ја програмира за да ја пополни празнината во командниот синџир со кој се соочува кинеската војска за време на воените симулации, поради недостаток на искусни команданти на високи позиции.

Кина разви виртуелен воен командант, вештачка интелигенција способна да работи во различни воени сценарија без никаква човечка интервенција, правејќи голем чекор напред во развојот на сопствената воена технологија.

Виртуелниот командант моментално поминува низ ригорозна обука во воените ИТ лаборатории во Кина, каде експертите на кинеската армија го обучуваат да учествува во виртуелни војни имитирајќи човечко однесување и човечки грешки во воени конфликти.

Командантите на вештачката интелигенција се програмирани да ја пополнат празнината во командниот синџир со кој се соочува Кинеската Народноослободителна армија за време на воените симулации, поради недостаток на искусни команданти на високи позиции.

И токму тоа е нивната цел, командантите со вештачка интелигенција да одат „во акција“ во вежби на различни големи воени сценарија, кога вистински офицери не се достапни.


Фино нагодена личност

За разлика од традиционалните системи за вештачка интелигенција кои се потпираат на анализа, AI Commander користи емпириско знаење, слично на човечката меморија, заменувајќи ги застарените информации со нови податоци.

„Личноста“ на командантот на вештачката интелигенција може детално да се нагоди, според потребите на задачите, според водечкиот кинески научно-технолошки магазин Common Control & Simulation на англиски јазик.

Командантот на вештачката интелигенција е способен да идентификува закани, да прави планови и да донесува оптимални одлуки врз основа на целокупната ситуација на теренот, додека учи од победи и порази. Овој процес се одвива без никаква човечка интервенција, со висока ефикасност и можност за повторено експериментирање.


Партијата над вештачката интелигенција

Сепак, и покрај значителниот напредок во примената на технологијата за вештачка интелигенција, новиот систем целосно се придржува до доктриналните принципи на Народноослободителната армија: „Партијата командува со оружјето!“

Тоа значи дека контролата врз употребата на вештачката интелигенција за воени цели ќе остане во рацете на поединци назначени од кинеската Комунистичка партија, со што ќе се обезбеди максимален надзор од страна на луѓето врз употребата на вештачката интелигенција.

Развојот на вакви системи со вештачка интелигенција претставува револуционерен чекор во воената стратегија, која ја нагласува посветеноста на Кина за интегрирање на напредна технологија во нејзините одбранбени системи, но и стремежот да одржува строга контрола врз нејзината употреба.Спонзорирани линкови

Маркетинг