[ФОТО] Германците направија математика: Оваа држава од поранешна Југославија е поскапа за летување од Грција и Шпанија

Точка

18/06/2024

19:39

6.546

Големина на фонт

а а а

Германците најчесто летуваат во Германија, иако годишните одмори во странство обично им се поевтини, и тоа забележливо.

Без разлика дали станува збор за омилените јужноевропски дестинации како Италија, Грција, Турција или Хрватска, во овие земји германските туристи треба да платат помалку, а во некои случаи и многу помалку отколку дома за да посетат ресторани или да преноќат во хотел, пишува Deutsche Welle.

Како што соопшти вчера Сојузниот завод за статистика во Визбаден, трошоците за хотелски и угостителски услуги во Шпанија се во просек за 26% пониски отколку во Германија. Германските туристи плаќаат 23% помалку за ноќевање во хотел или оброк во ресторан во Грција, а во Турција дури 41% помалку отколку во Германија.

Во Хрватска за овие услуги треба да плаќаат во просек 18% помалку. Туристите од таа земја треба да платат многу повеќе од просекот за Германија за време на туристички престој во Швајцарија или северна Европа. Според тоа, според германските статистичари, Хрватска е поскапа земја за туристи од нејзините главни јужноевропски конкуренти Турција, Грција, Португалија и Шпанија.


Што се однесува до туристичките дестинации на југот и југоистокот на Европа, германските статистичари тврдат дека цените се највисоки во Италија. Но, дури и тие цени се сè уште пониски отколку во Германија - за 5% во просек. Најевтино летување има во Бугарија и Албанија. Во Бугарија ноќевање во хотел и оброк во ресторан чинат во просек 55% помалку отколку во Германија, а 54% помалку во Албанија.

Пониски се и цените во некои соседни земји. Во Франција во просек по два отсто, а во Австрија три отсто. Уште помалку треба да се распредели за истите услуги во Полска (19%) или Чешка (36%).


Но, за Германците, одморот во Скандинавија е поскап отколку дома. Во Данска за истите услуги треба да одвојат третина повеќе пари, во Норвешка 23%, а во Шведска два отсто повеќе. Дефинитивно е најскап во Швајцарија, каде германските туристи во просек плаќаат 49% повеќе за храна и сместување отколку дома.
Спонзорирани линкови

Маркетинг