Предупредувачки симптоми дека имате сериозни проблеми со функцијата на штитната жлезда

Точка

18/05/2024

17:04

7.633

Големина на фонт

а а а

Тироидната жлезда е одговорна за производство на хормони кои ги регулираат виталните телесни функции, а доколку не функционира правилно, може да доведе до нерамнотежа на хормоните, што дополнително предизвикува состојби како умор, болка и лошо расположение.

Хипертироидизмот се однесува на состојба каде што тироидната жлезда произведува премногу хормони, додека хипотироидизмот е состојба кога не се произведуваат доволно хормони. Овие состојби се почести отколку што мислите, а жените имаат поголема веројатност да ги имаат отколку мажите. Лекарите од линијата за барање пациенти открија на кои симптоми треба да внимаваме.

Така тие првично изјавија дека уморот и болките во мускулите се вообичаени знаци дека можеби имате болест на тироидната жлезда, како и чувство на чувствителност на студени и топли температури. Познато е дека слабото функционирање на тироидната жлезда предизвикува депресија кај многу заболени.


Понатаму, според „NHS“, постарите луѓе со недоволно активни тироиди може да бидат изложени на зголемен ризик од губење на меморијата, додека децата може да доживеат побавен развој што води до пубертетот. Претерано активна тироидна жлезда може да се манифестира и како оток на вратот поради нејзиното зголемување. Овој оток е обично безболен, но може да предизвика кашлање и отежнато зборување.

„Болеста на тироидната жлезда може да влијае на секого, но според Националната здравствена служба, таа е почеста кај жените отколку кај мажите и обично се јавува на возраст од 20 до 40 години. Генетиката исто така игра голема улога, а истражувањето од „Verywell“ сугерира дека приближно 64 проценти нивоата на хормони кои ја стимулираат тироидната жлезда се генетски детерминирани, тоа би значело дека ако имате близок член на семејството со ова нарушување, вие сте изложени на зголемен ризик“, велат тие.


Меѓутоа, ако вашето семејство исто така има историја на болести како што се анемија или лупус, може да бидете изложени на поголем ризик за болести на тироидната жлезда. Ако страдате од автоимуно нарушување како дијабетес тип 1, најверојатно ќе развиете дополнително автоимуно нарушување како ова.

Исто така, ако сте пушач, откажувањето од пушење може да го намали ризикот од заболување на тироидната жлезда бидејќи чадот содржи токсини кои го менуваат начинот на работа на тироидната жлезда.
Спонзорирани линкови

Маркетинг