[ВИДЕО] Повеќето луѓе грешат кога плаќаат со картичка: Трговецот детално објаснил како правилно да се користи, ова е единствениот начин да бидете безбедни

Точка

18/05/2024

13:38

17.337

Големина на фонт

а а а

Бесконтактното плаќање е еден од најчестите начини на плаќање о 21 век. Многумина претпочитаат да се одлучат за картичка наместо готовина, но се чини дека некои сè уште не знаат како правилно да ги користат картичките. Овој трговец ја посочил најчестата грешка при плаќање со картичка.

Дали брзо ја приклонувате картичката на апаратот или сте трпеливи? На својот „TikTok“ профил маж споделил видео во кое детално ја објаснува постапката. Неговото видео набрзо станало вирално, а тој покажал колку е фрустриран од потрошувачите кои погрешно ја користат платежната картичка.

„Искрено, го презирам бесконтактното плаќање и ова го кажувам во име на сите работници“, започнал тој.


„Почекајте неколку секунди откако ќе го допрете уредот за плаќање пред да ја тргнете картичката. Кога ќе ја допрете, мора да го слушнете звучниот сигнал, едноставно, морате да почекате неколку секунди наместо веднаш да ја тргнете картичката. Навистина мислите дека картичката се поврзала во тие неколку секунди?“, зборувал тој и се извинил поради својата нервоза, објаснувајќи дека неодамна доживеал слична ситуација.

„Кога ќе ви побараат, приближете ја вашата картичка или мобилен/преносен уред неколку сантиметри од бесконтактниот симбол на терминалот. Во зависност од терминалот, можете да допрете, поставите над или под апаратот. Вашата исплата ќе биде безбедно обработена за неколку секунди. Кога ќе се потврди вашето плаќање, спремни сте!“, заклучил тој.
Спонзорирани линкови

Маркетинг