Докажано! Мачките повеќе ги сакаат луѓето кои всушност мразат мачки, покажала науката

Точка

17/05/2024

13:48

4.802

Големина на фонт

а а а

Сакате мачки, ги имате цел живот, но кога ќе посетите пријател кој има мачка, таа не ви приоѓа. Во меѓувреме некој што не сака мачки е како магнет за нив. Во моментот кога ќе влезат во собата и ќе седнат, мачката станува нивниот нов најдобар пријател.

Не само што не е фер, туку и постои вистински доказ дека мачките ги претпочитаат луѓето што не ги сакаат.


Истражување за интеракцијата мачка-човек

Истражување од 2022 година објавено во списанието „Нејчр“ разгледувало како мачките реагираат на различни луѓе. Во истражувањето учествувале 100 посвоени, стерилизирани мачки и 119 луѓе на возраст помеѓу 18 и 75 години.

Истражувањето функционирало така што секоја мачка поминувала време во една од неколкуте соби во засолниште каде што имала сè за да ѝ биде удобно, вклучително и место за криење доколку сака. Столот за лицето бил поставен во близина на вратата. Собата била опремена со две камери за набљудување. Лицето добило упатство да седне на столот и да остане таму. Покрај тоа, лицето можело да комуницира со мачките на кој било начин освен да ги крева.


Повеќето мачки имале три петминутни сесии со различни луѓе. Истражувачите измериле колку луѓето ѝ го привлекуваат вниманието на мачката, каде ја допирале или галеле мачката и колку долго. Тие потоа ги собрале резултатите и ги поделиле по различни демографски податоци, вклучително и искуство со мачки, колку мачки имале и знаење за мачките.

Што откриле?

Резултатите биле изненадувачки. Луѓето што тврделе дека имаат најголемо искуство со мачките имале поголема веројатност да се натпреваруваат за вниманието на мачките и да ги допираат во области кои се сметаат за „црвени“ зони, како што се основата на опашката и стомакот. Некои од постарите учесници биле особено виновни за кршење на правилото да не се крева мачката. Така, се разбира, мачките биле помалку склони да се спријателат со нив.

Во меѓувреме, луѓето со најмало искуство со мачки имале најсреќни интеракции со нив. Тие ѝ дозволиле на мачката да им пријде по волја, обично само допирајќи ја или галејќи ја по образите, основата на ушите и под брадата. Мачките природно гравитирале кон нив.


Луѓето што се околу мачки цел живот често забораваат дека кај мачките довербата се заработува. Луѓето кои не се многу во друштво на мачки имаат тенденција да се воздржуваат и да не им приоѓаат веднаш. Ова на мачката ѝ дава време да ја оцени личноста.

Врската предатор-плен и стекнувањето на мачешката доверба

Бидејќи мачките се и предатори и плен во дивината, тие не создаваат пријателства веднаш. Мораат да бидат сигурни дека нема да им наштетите. Затоа, секое агресивно однесување, дури и ако е добронамерно, нема да ѝ се допадне на мачката која не ве познава. Мачките сакаат да имаат контрола и да избегаат доколку се најдат во ситуација која ги загрижува или не им одговара.

Луѓето кои цел живот биле во близина на мачките често го забораваат. Нивните мачки се чувствуваат доволно безбедно со нив за да дозволат секаков вид на однесување кое би ги довело во ризик доколку живеат надвор. И бидејќи имале толку искуства со мачки, забораваат дека новата мачка првпат ги среќава и дека не ги знае нивните намери. Довербата се заработува доколку сте мачка.


Луѓето кои не се многу во близина на мачки имаат тенденција да се воздржат и да не им пријдат веднаш. Ова ѝ дава време на мачката да ги процени. И затоа што ѝ дозволуваат на мачката да го преземе водството, мачката го прави тоа. Толку е едноставно.

Исклучок од правила

Еден вид исклучок во оваа студија вклучува луѓе кои работат со мачки и други животни. Бидејќи нивната работа го бара тоа, тие знаат повеќе од просечен сопственик на мачка, па затоа е поголема веројатноста да се однесуваат на начин кој ѝ дозволува на мачката да го преземе водството. Што сугерира дека без оглед на тоа колку мачки имало во вашиот живот, секогаш има нешто ново да научите.

Интересен заклучок


Една работа која оваа студија ја истакнала е дека додека спасувањата и засолништата ги фаворизираат посвоителите кои имаат повеќе искуство со мачки, тие не треба да ги исклучуваат оние со мало или никакво искуство. Треба да биде поважно некој да биде подготвен да научи како правилно да се грижи за мачките и таа да стане член на семејството.

Недостатокот на искуство на почетокот на врската всушност може да биде корисен за некој кој искрено сака да го разбере својот нов пријател.
Спонзорирани линкови

Маркетинг