Не е исто да се живее во стан од 40 и во стан од 100 квадрати – кога ќе се стабилизираат цените?

Денар

22/04/2024

15:45

5.050

Големина на фонт

а а а

Пазарот на недвижности во Скопје продолжува да покажува знаци на затегнатост, особено во сегментот на малите станови, каде што цените достигнуваат и до 2.500 евра за квадратен метар.

Оваа тенденција се должи на недостигот на квалитетни градежни локации во главниот град, што резултира со зголемување на цените на земјиштето и, последователно, на станбениот простор.

Според последните податоци, цените на становите во Скопје во првиот квартал од годинава пораснале за 4,7% на годишно ниво.


Иако има благ пад од 0,8% во однос на претходниот квартал, трендот на раст на цените на становите е очигледен и продолжува да влијае на пазарот.

„Сопствениците на земјиштето го следат трендот и ги кренаа цените на парцелите, што дополнително го зголемува притисокот врз цените на становите”, изјави економски експерт за Денар.

Ова е особено изразено во централните делови на градот, каде што барањето е секогаш високо, додава тој.

Додека новите градби се ретки и се фокусираат кон периферните делови на градот, квалитетот и достапноста на станбениот простор во централните области остануваат предизвик.


„Потребен е баланс меѓу понудата и побарувачката за да се стабилизира пазарот”, коментираат експертите.

Со оглед на тековните трендови, очекувањата се дека цените на становите ќе продолжат да растат, иако можеби не со истиот интензитет како во претходните години.

Оваа ситуација поставува прашања за одржливоста на пазарот на недвижности и потребата за стратешки планови за урбан развој кои ќе го земат предвид овој проблем.

Остатокот од текстот можете да го прочитате ТУКА.Спонзорирани линкови

Маркетинг