Астронаутите ќе однесат растенија на Месечината во 2026 година: НАСА ќе постават минијатурна стаклена градина

Точка

01/04/2024

21:31

7.759

Големина на фонт

а а а

Првите астронаути што ќе слетаат на Месечината во програмата Артемис на НАСА ќе постават минијатурна стаклена градина, се разбира, ако сè оди според планираното.

НАСА ги избра првите три научни експерименти што астронаутите ќе ги извршат на површината на Месечината во текот на мисијата Артемис 3 планирани за 2026 година. Меѓу нив е и експериментот ЛЕАФ (Месечевите ефекти врз земјоделската флора), кој ќе проучува како „вселенските култури ќе се справат во егзотична лунарна средина“.


„ЛЕАФ ќе биде првиот експеримент за набљудување на фотосинтезата, растот и системските реакции на стресот кои го претставуваат вселенското зрачење и делумната гравитација. Податоците за растот и развојот на растенијата, заедно со параметрите на заштитата на средината, ќе им помогнат на научниците да ја разберат употребата на растенијата одгледани на Месечината за потребите на исхраната на луѓето и за поддршка на животот на Месечината и пошироко“, соопшти НАСА.

Останатите два избрани експерименти се ЛЕМС (Станица за следење на лунарната средина) и ЛДА (Лунарен диелектричен анализатор).

ЛЕМС е комплет од автономни сеизмометри кои ќе ги детектираат земјотресите на Месечината две години по пристигнувањето на површината на Месечината. На овој начин тие ќе ја карактеризираат регионалната структура на кората и обвивката на Месечината, што ќе даде вредни информации за формирањето на Месечината и нејзината еволуција.


ЛДА ќе ја мери способноста на лунарниот реголит, горниот слој на прашина и отпадоци, за ширење на електричното поле. Инструментот ќе собира основни податоци за структурата на Месечината под површината, ќе ги следи диелектричните промени предизвикани од променетиот агол на Сонцето додека Месечината ротира и ќе бара можни формации на мраз.

Инструментите ќе бидат распоредени во близина на лунарниот јужен пол, регион богат со мраз кој може да поддржува една или повеќе станици со екипаж. Сè уште не е позната точната локација, ниту пак, НАСА ја објави конечната локација за слетување на мисијата Артемис 3, која ќе ја користи ракетата Старшип на СпејсИкс за транспорт на астронаутите од лунарната орбита до површината и назад. Во лунарната орбита екипажот ќе пристигне со помош на ракетата СЛС на НАСА и капсулата Орион.


Нема гаранција дека трите експерименти ќе завршат на Месечината, но тоа е планот засега.

Артемис 3 ќе биде првата мисија со екипаж на Месечината по Аполо 17 во декември 1972 година. Во текот на мисијата Артемис, четворица астронаути ќе поминат пат околу Месечината и ќе се вратат на Земјата кон крајот на 2025 година, се разбира, ако сè оди според планот.

Едномесечната мисија Артемис 1, која немаше екипаж, беше успешно лансирана во орбитата и назад во ноември 2022 година.Спонзорирани линкови

Маркетинг