„Експлозија“ на станбените кирии во Германија, на повидок нов проблем

Макфакс

26/02/2024

11:47

1.522

Големина на фонт

а а а

Високите кирии во поголемите германски градови им отежнуваат на компаниите да бараат квалификувана работна сила, покажува истражувањето на ревизорската куќа „PwC“.

Многумина сметаат дека високите кирии се клучен недостаток на живеењето во голем град, што поттикна третина од испитаниците да размислуваат за нова работа. Некои веќе го промениле работното место, откриле авторите на истражувањето.

„Затоа на работодавачите во градовите им е сè потешко да најдат и задржат квалификувана работна сила“, заклучуваат тие. Истражувањето покажа и дека вработените очекуваат значителна финансиска помош од работодавачите со високите трошоци за домување.

За целите на студијата, „PwC“ минатата есен анкетираше 4.200 вработени во Германија на возраст од 18 до 65 години во 12 големи градови, вклучувајќи ги Берлин, Хамбург, Минхен, Есен, Лајпциг и Хановер. Студијата е репрезентативна, според авторите.

Огромното мнозинство луѓе го сакаат животот во голем град поради работата, шопингот, образованието и културните настани, но речиси две третини од испитаниците се незадоволни од кириите, трошоците за сопственост на имотот и бројот на станови достапни за изнајмување.

Состојбата на станбениот пазар во Штутгарт и Минхен е особено тешка, покажа истражувањето.

Некои вработени изразуваат незадоволство од отказот. 11 отсто од нив веќе ги смениле работните места поради високите кирии. Во возрасната група од 18 до 34 години таа бројка се искачува на 17 отсто.

Подготвеноста за промена на работните места е особено голема во Берлин, каде поради високите кирии, 19 отсто од работниците барале нова работа, а 36 отсто од нив размислуваат за оваа опција. Бројката е поголема само во Штутгарт, каде нивниот удел достигна 38 отсто.Спонзорирани линкови

Маркетинг