До 100 грама ли ви дојде? Скопјани се жалат дека пазарџиите прават финти со вагите

Денар

02/10/2023

18:06

2.580

Големина на фонт

а а а

Многу граѓани кои купуваат зеленчук, овошје и други продукти од пазарите во Скопје се жалат дека пазарџиите честопати им прават финти со вагите и им продаваат помалку роба од договореното.

Тие велат дека вагите им се на тој начин баждарени за да украдат неколку грама, а некогаш и неколку килограми.

Еден скопјанец, кој сакаше да остане анонимен, ни раскажа дека купил 25 килограми пиперки од пазар, а кога ги однел дома и ги измерил излегло дека има само 18 килограми пиперки.

„Јас не знам како можеше ова да се случи. Гледав додека ги мереше на вагата и убаво забележав дека се 25 килограми. Ама кога стигнав дома и ги ставив на мојата вага, видов дека ме измамиле. Јас сум разочаран и лут. Ова е чиста кражба”, ни рече тој.

Пензионерката Даница Каревска, пак, редовно купува зачини и продукти од тезгите за здрава храна, но по неколку лоши искуства со мерењето, сега таа на пазар оди со сопствена вага и ги премерува продуктите пред да ги плати.


„Јас не верувам на никого. Сите сакаат да те измамат. Еднаш ми продадоа 100 грама оригано, а кога го премерив дома видов дека имам само 50 грама. Од тогаш јас секогаш носам своја вага на пазар”, ни рече таа.

Според законот, сите ваги кои се користат за трговско мерење мора да бидат поверени и означени со жиг од Бирото за метрологија.

Во случај на неисправна или неозначена вага, трговците можат да бидат казнети со од 10.000 до 50.000 денари. Бирото за метрологија извршува контролни проверки на вагите на пазарите, но не може да гарантира дека сите се исправни и точни.

Граѓаните кои имаат забелешки или жалби за неисправни или неточни ваги можат да се обратат до Бирото за метрологија или до Инспекторатот за трговина.

Тие можат да бараат повторно мерење на робата на друга вага или да одбијат да ја купат.Спонзорирани линкови

Маркетинг