Испробан рецепт за ајвар од обарени пиперки: Нема многу работа и сè е готово за два часа

Точка

26/09/2023

18:17

14.748

Големина на фонт

а а а

Ако сакате ајвар а немате време и можност за да си направите по традиционалниот начин на подготовка, овој рецепт е за вас.

Домаќинките нашле начин како да си направат вкусен ајвар дома, без макотрпната работа која е потребна за да се направи домашен ајвар.

Тие откриле дека ајвар може да се направи и од обарени пиперки, без зачадување и непријатни мириси од класичното печење на пиперките.


Еве како за помалку од два часа да си направите домашен ајвар и да ги воодушевите блиските.

Потребно е:

5 кг. црвени пиперки

1 голем модар домат

1,5 л. вода

6 лажици сол

5 лажици шеќер

50 мл. масло

Подготовка:

Пиперките убаво измијте ги и отстранете ги дршките и семките внатре. Потоа исечете ги на крупни парчиња. Откако ќе ги подготвите на тој начин, ставете ги во тенџере. Модриот домат излупете го, исечкајте го на коцки и тргнете го на страна.

Следно, во тенџерето ставете ја водата, маслото, солта и шеќерот. Оставете така да проврие за да се соединат состојките. Потоа, прелијте ги пиперките со таа врела вода и оставете да се обарат со повремено мешање.

Ќе забележите дека пиперките многу брзо ќе омекнат. Немојте премногу да ги сварите. Потребно е да бидат доволно меки за да се измелат.


Откако ќе омекнат, извадете ги пиперките да се оладат, а во истата вода сварете го модриот домат. Не е потребно повеќе од 3-4 минути.

Откако ќе бидат сварени состојките ставете ги во машина за мелење. Така сомелени, во тава ставете масло и ставете ја целата смеса да се пржи околу два часа. Откако ќе биде готово, подгответе си тегли кои претходно ќе ги загреете во рерна и наполнете ги со ајвар.

За вкус може да додадете малку лук и магдонос.