Зошто 99 отсто од луѓето живеат површно и глупаво? Зборовите на Кафка го објаснуваат токму тоа

Точка

22/03/2023

21:00

7.723

Големина на фонт

а а а

Одредени луѓе се многу површни и глупави, па поради тоа влегуваат во проблеми, а зборовите на Кафка ја кријат сржта на проблематиката.

Многу луѓе на животот гледаат површно, не трудејќи се да ја сфатат суштината, па неретко влегуваат во тешки состојби.

За тегобите и меланхолијата најдобро зборува писателот Франц Кафка затоа што и самиот поминувал низ тешки животни моменти.

Исто така, тенка е линијата меѓу глупавоста и површните луѓе, а постои едноставен трик којшто помага таквите да ги препознаеме.

Обичниот човек го живее својот живот низ ритуали, серии извежбани задачи кои одново и одново ги проживува. Но, на тоа не се гледа крајот затоа што толку се јаки тие структури што ние самите во себе мора да ги „избереме“ со слободна волја.

Избравме неколку цитати на Кафка кои се важни за животот во денешниот површен свет. Животот е само илузија која треба да ја одржиме за да го живееме.


1. Во човековата борба против светот, обложете се на светот.

2. Во кафезот сум во потрага по птица.

3. Еден од првите знаци на спознание е желбата за смрт.

4. Слободен сум и затоа сум изгубен.

5. Секоја револуција прво и зад себе остава слуз на новата бирократија.

6. Тој е ужаснат со мислите за смртта затоа што сè уште не живеел.

7. Патиштата се создаваат со одење.

8. Само поради своите глупости се способни да бидат сигурни во себе.

9. Вообичаено ги решавам своите проблеми така што им дозволувам да ме проголтаат.

10. Заборави сè. Отвори ги прозорците. Исчисти ја собата. Нека влезе ветрот. Вдиши ја само нејзината празнина. Бараш на секој ќош, а себеси не се наоѓаш.
Спонзорирани линкови

Маркетинг