Две навики во исхраната можат двојно да го зголемат ризикот од срцеви болести

Точка

24/01/2023

15:34

3.072

Големина на фонт

а а а

Две навики во исхраната можат да го зголемат ризикот од појава на атријална фибрилација за речиси двојно.

Атријалната фибрилација (АФ) настанува кога пумпањето на срцето ненадејно станува брзо или неправилно и се вбројува во еден од најчестите видови аритмија. Ако се занемари или не се лекува на соодветен начин, последиците би можеле да бидат катастрофални за срцето и за мозокот.

Исто така, една од најсмртоносните состојби е поврзана со атријална фибрилација, а станува збор за мозочен удар. 


Симптомите можат да го загрозат квалитетот на животот дури и краткорочно, а за да спречите развој на ваквата состојба, експертите сугерираат дека е најдобро да избегнувате две навики во исхраната.

Истражувањата покажуваат дека тие навики се прескокнување на појадокот и јадење доцна навечер.

Едно истражување објавено во списанието „Future Cardiology“ во 2022 година исто така сугерирало дека постојат уште неколку начини на кои прескокнувањето на појадокот влијае на срцевиот ритам. Освен атријална фибрилација, тоа може да доведе и до ниски нивоа на шеќерот во крвта.



Спонзорирани линкови

Маркетинг