Јапонска пудинг торта: Десерт кој се топи во уста, а се подготвува брзо и лесно

Точка

10/12/2022

17:42

14.602

Големина на фонт

а а а

Доколку сакате да пробате малку поинаков десерт и да ги изненадите најблиските, имаме одличен рецепт за вас.

Подгответе јапонска пудинг торта на која ретко кој може да ѝ одолее.

Потребни состојки:

За кора:

- 200 гр. брашно
- 25 гр. мелени бадеми
- 70 гр. шеќер во прав
- 2 гр. сол
- 120 гр. несолен путер
- 1 јајце
- неколку капки екстракт од ванила

За фил:

- 100 гр. крем сирење
- 40 гр. шеќер
- 2 јајца
- 130 гр. млеко
- 120 гр. слатка павлака
- неколку зрна ванила

За карамел глазура:

- 80 гр. слатка павлака
- 5 гр. мед
- 10 гр. вода
- 2 гр. желатин
- 45 гр. шеќер

Начин на подготовка:

Ставете ги брашното, мелените бадеми, шеќерот во прав и солта во блендер и изблендирајте ги.

Од стапчето ванила извадете ги зрната. Путерот исечкајте го на коцки и додајте го во блендерот заедно со зрната ванила. Повторно добро изблендирајте.

Одвојте ги жолчките од белките, па изматете ги белките, вратете ги во садот со жолчки и добро соединете ги. Додајте ги во смесата.

Деталната подготовка погледнете ја во продолжение: