Равиоли се еден вид полнети тестенини кои се јадат низ цела Италија и светот. Ако сакате да направите домашни равиоли, но сакате сами да го подготвите тестото за ова јадење - не грижете се. Постои трик со храна со кој равиолите брзо ќе бидат готови.
Прошетајте до првата специјална храна за азиска кујна и набавете вонтон тесто, или таканаречени вонтон обвивки. Вонтоните се популарни кинески топчиња за тесто кои се полнат со различни филови и се варат во супи.
Исклучително потсетуваат на италијанските равиоли по нивната текстура, изглед и вкус и овозможуваат подготовка на ова јадење за многу кратко време.
Состојки за брзи равиоли:
- 450 гр колбас по желба;
- 220 гр рикота сирење;
- 100 гр моцарела сирење;
- 50 вонтон обвивки;
- 1 јајце;
- ½ лажичка рендана кора од лимон;
- сол по желба;
- растително масло за пржење;
Подготовка за домашни равиоли со колбаси и сирење:
Колбасите излупете ги, исечкајте ги на помали парчиња и пржете ги на малку врело масло во тава околу пет до шест минути додека не добијат убава златно-кафеава боја. Оставете ги настрана да се изладат.
Во сад ставете ги изладените пржени колбаси и измешајте ги со рендана моцарела, рикота, кора од лимон и малку сол. Добро измешајте.
Во посебен сад изматете го јајцето.
Ставете ги обвивките вонтон на рамна површина и премачкајте ги со јајце.
Во средината на тестото ставете две лажички од подготвената смеса, па преклопете го со уште едно парче од истото тесто. Стиснете ги краевите на обвивката вонтон со прстите.
Повторете го овој процес додека не добиете 25 равиоли.
Ставете ги равиолите во топла солена вода и варете една до две минути. Најдобро би било равиолите да се варат во серии од 5 до 7 парчиња за да не се залепат еден до друг.
Исцедете ги од водата и соединете ги со сосот по желба. Добар апетит!