Како да препознаете глупави луѓе – открива таткото на психоанализата: Фројд тоа најдобро го објаснил со една реченица!

Точка

17/05/2022

09:37

19.070

Големина на фонт

а а а

Сигмунд Фројд е еден од најпознатите психијатри и татко на психоанализата, а ни оставил генијални мудрости и изреки.

Меѓу нив, тука е и лекцијата која сите треба да ја запомниме – како да препознаеме глупави луѓе?

Легендарниот психијатар човековата глупавост ја открил многу брзо, а за и вие да ја откриете, прочитајте во продолжение:

„Првиот знак на човековата глупавост е целосното отсуство на срамот“, рекол Фројд.

Значи, кога ќе се најдете во ситуација кога ви е срам од туѓо однесување или пак изјави – веднаш треба да знаете со кого имате работа.

Доколку не ве ценат, немојте да се докажувате – бидете тоа што сте!


Не е проблемот во вас, во нив е. Немојте поради тоа да ги спуштате вашите критериуми и да правите сè што тие ќе посакаат, да се претставувате како некој кловн. Верувајте дека во еден момент ќе ве искористат, тоа е во луѓето.

Кога ќе им дадете еден прст тие ја земаат цела рака, а на крајот поради сè навистина нема повеќе да ве ценат, па сè што сте направиле ќе биде попусто.

Доколку не ве ценат, немојте да се докажувате – бидете тоа што сте. Немојте да ја спуштате цената на вашето достоинство заради стекнување доверба, и онака нема да ја добиете.

Доколку не ви веруваат – немојте да им се правдате

Кога не сакаат да ви веруваат – не сакаат. Ќе го искористат тоа за некои лоши намери. Доволно е да останете верни до себе, без оглед на сè, и ќе видите како работите по подолго време ќе почнат да се менуваат на подобро. Но, не очекувајте промена преку ноќ.


Кога ќе ги пронајдете таквите луѓе, чувајте ги како капка вода на дланка, а останатите занемарете ги.

Вашите очи нема да ја забележат веднаш вредноста на таквите луѓе, но еднаш кога ќе ги препознаете немојте да дозволите нешто да ве оттргне од нив.

Кога вие ќе станете најдобра верзија од себе, тогаш ќе се појават луѓе чие присуство ќе стане вистинска авантура на заедничкото живеење. Тогаш вашиот заеднички живот ќе стане тоа што отсекогаш сте го сакале.
Спонзорирани линкови

Маркетинг