Како денеска изгледа “оазата на среќа” – развратниот хотел за мултимилионери кој ја прослави Југославија?

Точка

02/12/2019

22:14

12.580

Големина на фонт

а а а

Некогаш велелепна оаза на туризмот во комунистичка Југославија, хотелот “Haludovo Palace” на хрватскиот остров Кек беше грандиозна визија за мултимилионерите од Бруклин.

Еден од најраскошните и најразвратни хотели во целиот комунистички свет, денес е руина во поодмината состојба на распаѓање, жртва на транзиција и приватизација. 

Сега овој распаѓачки објект е опасен по живот, додека пред речиси половина век се сметаше за врв на социјалистичкиот луксуз. Хотелот беше познат и по кралскиот апартман, соба во која Садам Хусеин пред многу години ја поминал ноќта токму тука, наводно со манекенка од магазинот “Penthouse”.


Во доцните 1960-тите, американскиот мултимилионер и кралот на еротиката Боб Гучоне пристигнал на Крк во Југославија и доживеал просветлување. Основачот на магазинот “Penthouse” сфатил дека дошол до “вистинска формула за борба против Студената војна”.


Хотелот “Haludovo Palace” и казиното “Penthouse Adriatic Club” биле отворени во 1972 година, по речиси 4 години изградба. Конечниот производ се одликувал со раскош и впечатливо модерен изглед.


“Пентхаус” девојките понекогаш ги дочекувале гостите на аеродром, а нивната појава во хотелот давала речиси митска популарност. Редовно биле облечени во провокативни костими, а странците тогаш уживале во нивно друштво со незабиколното коцкање кое тогаш било забрането во СФРЈ. Секако, тоа не се однесувало на гостите на хотелот.

Денес, сè изгледа поинаку.

ќ

Спонзорирани линкови

Маркетинг